Saltimbanco ile Büyülenmeye Hazır Olun

Saltimbanco ile Büyülenmeye Hazır Olun

Sahne tasarımları, görkemli kostümleri, rengarenk makyajları, ruhunuza işleyen müzikleri ve inanılmaz dansları ile sizi sarıp sarmalayan bir dünya hayel edin… Gösteri sanatlarında bir devrim yaratan Kanadalı dünyaca ünlü topluluk Cirque du Soleil, en köklü gösterilerinden biri olan Saltimbanco ile Türkiye’ye ilk kez geliyor. Bir şehir masalını konu eden Saltimbanco, teknik mükemmellik ve büyüleyen görselliğinin yanı sıra ilham veren bir sanat eseri ve yediden yetmişe herkese unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanan, tiyatral performansın doruğa çıktığı, nefes kesen akrobatik bir şaheser.

Saltimbanco, ismini İtalyancada ‘‘bankın üstünde zıplamak’’ anlamına gelen “saltare in banco’‘dan alıyor. Gösteri, şehir hayatının sayısız deneyimini keşfediyor; metropolde yaşayan insanlar, onların mizaçları ve benzerlikleri, aileler ve gruplar, kalabalık, caddenin gürültüsü ve gökdelenler. Şehir hayatının kozmopolitliğinden ve orada yaşayan renkli kişiliklerden ilham alan Saltimbanco gösterisi, içeriğinde görsel anlamda barok öğeler taşımasının yanında eklektik karakterlerden oluşan kadrosuyla da izleyenleri hayali bir şehre taşıyor.

Hayatın Kutlanışı

Cirque Du Soleil’in yaratıcısı Guy Laliberte, Saltimbanco gösterisi için hayatın kutlanışı sözlerini kullanıyor. Farklı sanat türlerini harmanlayarak şimdiye kadar görülmemiş orijinallikte bir gösteri sunan Saltimbanco topluluğunun sanat anlayışı ise 8 farklı değerden oluşuyor: Akrobasi, Tiyatro, Hayal Gücü, Dans, Cesaret, Hüner, Zarafet ve Çok Kültürlülük.

Renkli karakterler ve hipnotize edici sahne tasarımıyla epik bir gösteriye imza atan efsane topluluk, 20 farklı ülkeden 51 kişilik kadrosu ve hikâyede öne çıkan tiyatral karakterleri, barok görselliğiyle şimdiye kadar Türkiye’de görülmemiş büyüklükte bir şov. Kimi zaman komik kimi zaman dramatik tonlara sahip bu gösteride, trapez, akrobasi, denge ve jonglörlük üzerine farklı bölümler yer alıyor.

Adagio Adagio
Bicycle Bicycle
Boleadoras Boleadoras
Chinesepoles Chinesepoles
Duo Trapeze Duo Trapeze
Hand-to-Hand Hand-to-Hand
Juggler Juggler
Russian Swing Russian Swing

Nihayet İstanbul’da

Bir yılı aşkın süredir Avrupa turuna da devam eden Saltimbanco’nun set ve sahne gereçleri dâhil, turun ekipmanları ve kostümleri, 180 ton ağırlığında olup 16 tane yarı römork ile taşınıyor. Şapkalar ve ayakkabılar dahil tüm kıyafetler, Cirque du Soleil’in Montreal, Kanada’daki atölyelerinde her sanatçıya özel olarak hazırlanıyor. Sanatçılar bir performans sırasında üç ila beş kostüm giyerken, 250 çift ayakkabı da dahil olmak üzere 2500’den fazla kostüm, şehirden şehre, özel 50 adet valiz içerisinde taşınıyor. Saltimbanco’nun prömiyeri, 23 Nisan 1992 gününde, Montreal’de, büyük çadırda gerçekleşti ve büyük çadır, 14 sene süreyle 75 şehirdeki gösterilere ev sahipliği yaptı. 2007 yılında Saltimbanco’nun sahne düzeninin gösteri mekanlarına uygun olacak bir şekilde tekrar düzenlenmesiyle gösteri, her sene ortalama 40 şehirde sergilenmeye başladı.

Nihayet bu büyülü gösteri İstanbul’a da geldi. Akbank ana sponsorluğunda Pozitif organizasyonu ile 19 şubatta Abdi İpekçi Arena’da gösterilerini gerçekleştirmeye başlayan Saltimbanco’nun bilet fiyatları ise 55,50 TL ile 163,50 TL arasında. İzlemek için çok fazla vaktiniz kalmayan Saltimbanco’nun gösterileri 4 marta kadar devam edecek… Biletler Biletix’te!

Gala İzlenimleri

Geçtiğimiz hafta cuma günü de Saltimbanco’nun galasında yer alma fırsatı edindim. Aslına bakarsanız Saltimbanco’nun çadır versiyonunu da izleyen birileriyle de tanışma fırsatım oldu. Gösteri çıkışında Saltimbanco’nun bu gösterisine kıyasla çadır gösterileri ile ilgili söylenenlere şahit olunca 2007’de sahne düzenini gösteri mekanlarına uygun olacak şekilde düzenlenmeden önceki çadır gösterilerini izlemiş olmayı daha çok istedim. Çadır gösterilerini görkemi bir yana elbet ama gösterinin bu halinin bile nefesler kesici olduğu herkesin ifadelerinden apaçık ortaydı.

Saltimbanco’nun gösteri başlarken dahi seyircileri gösterilerine ve sahnelerine dahil eden yöntemleri de dikkat çekiciydi. Ayrıca Saltimbanco’nun müziklerini daha önceleri de çok kez dinledim. Ancak gösteri sırasında müziğin canlı olması da farklı bir etki yaratıyor şüphesiz… Kısacası cıvıl-cıvıl, ışıl-ışıl, cap-canlı, dinamik, eğlenceli, keyifli ve heyecan verici bir gösteri olarak hafızama kazındı Saltimbanco.

2011’e Girerken…

Bu gösteri ile ilgili daha önce Facebook sayfamızda toplu bilet alımı ile ilgili de bir organizasyon yapmıştık. Uzunca bir aradan sonra sizlere bu güzel gösterinin haberini vererek de tekrar merhaba diyor olmak bizleri çok sevindirdi. Hava şartları nedeniyle her yıl kış uykusuna yattığımız ve Poi Art etkinliklerini gerçekleştiremediğimiz dönemlerde hem sizleri hem de birbirimizi özler olduk. Havalar ısınsın ki içimizde ısınsın, sokaklara dökülelim, yeşilliklere serilelim ve hasret giderelim. Ancak her ne kadar hava şartları bu kadar kötü olsa da içimizi ısıtan Saltimbanco gösterisi ile biraraya geliyor olmak hepimizi heyecanlandırdı.

Umuyoruz bu soğuk havalarda Saltimbanco sizleri de ısıtır.


Menü